Backeby och landsbygden


Att Backeby heter som det gör är inte svårt att förstå – byn börjar vid den branta backen. Backeby är en idyll med med stugor och villor i trä och korsvirke omgivet av lummig natur.


Gula villan i Backeby.

Högst upp på kullen ligger ett litet hus uppfört i korsvirke, vilket vittnar om att Backeby rimligen ligger någonstans i Halland eller Skåne, där denna typ av hus är vanliga.

Korsvirkeshuset ligger farligt nära branten ner mot Dalvik.

”Farmor bodde i ett fint litet korsvirkeshus uppe på en kulle. Huset var omgivet av massa vackra träd som var perfekta för en nioårig flicka att klättra i.”

Iris Bergh

Ur sagan ”Min vän och jag”

Röda villan i Backeby.

Landsbygden


Det finns ett stycke landsbygd också. Bortom Backeby och Dalvik tar ängarna vid.


Och som i denna del av Sverige det både en blandning av bördig mark, steniga hällar och betesmarker inramade av gärdsgårdar i sten och trä.

Om miljöerna

Branteberg

Branteberg är staden. Centralort i kommunen belägen innanför en ringmur. Här finns en kyrka, ett rådhus, hotell, bio, caféer, restauranger och butiker. 

Backeby

Backeby är en fin plats i Brantebergs kommun. En lugn liten by med små stugor, fina villor och ett järnvägsspår. Bortom Backeby tar landsbygden vid.

Kulleberg

Kulleberg är ett litet samhälle högst upp på berget ovanför Branteberg. Här ligger stans modernaste hus med egen pool i trädgården.

Dalvik

Dalvik är en liten plats där vattnet från havet brusar. Här finns en strand, en brygga och en bilväg som för resenärerna ända ut till det stora havet.