Eftersom anläggningen är för barn i 6-9 års åldern lämpar det sig inte med de senaste digitala värstingmodellerna som kostar många tusentals kronor. Nej, vi kör analogt och allt är begagnat. Ett Lima-set med RC-lok och tillhörande bruna SJ-vagnar, 1980-90-tal. Ett tyskt ICE-set från Roco och ett gammalt Fleischmann ånglok med godsvagnar.
Utrustning
Banan analog DC, vilket betyder att det ligger ström i de två skenorna vilket upptas av loket via hjulen. DC står för att är likström, vilket i den analoga världen i realiteten betyder att det bara går att köra med lok från Roco, Fleischmann och Lima (samt andra mindre tillverkare). Banan är byggd med främst Rocoräls och lite Fleischmann utan banvall. Vi använder en Roco-transformator för att omvandla från 220V som kommer ur eluttaget till 15V som loken drivs av. Växlarnas ställpultar kommer från Fleischmann.
RC2 (SJ)
All heder åt italienska modelljärnvägstillverkaren Lima som genom åren tillverkat en mängd upplagor av svenska lok och vagnar. Visserligen av lägre kvalitet och inte med lika många detaljer som t ex Roco.
Klassikern – ett orange RC2-lok – med SJ:s gamla logga i fronten och tillhörande bruna vagnar.
ICE (DB)
Det stora drömmen som barn var att få äga ett tyskt ICE-tåg, Deutsche Bahns svar på SJ:s X2000. Vi fick tag på ett Roco-lok med vagnar på Tradera. bild kommer…
Önskelista
Näst på tur står att få tag i ett X2000-set från Heljan eller Jeco.
En blått RC-lok från Roco med tillhörande blå vagnar så som de såg ut på 1990-talet.
Det skulle såklart också vara kul med det svarta RC-loket och vagnarna samt Green Cargos gröna RC-lok ⬇️
Eftersom vi bor i Halland där Öresundståg är det vanligaste tåget på Västkustbanan skulle det vara kul att också ha ett sådant.
Tyvärr har det aldrig tillverkats sådana modeller, det närmaste man kan komma ett Öresundståg som modell är Heljans DSB IC3-tåg som inte tillverkas längre men finns begagnad.