Byggnader


Husen gör så otroligt mycket för modelljärnvägsanläggningen. För mig är det viktigt att hitta byggnader som känns äkta. Och med tanke på att denna fantasivärld utspelar sig någonstans i Sydsverige har det också varit viktigt att hitta modeller som känns ”skandinaviska”.


I Halland och Skåne finns hus av både klassisk svensk karaktär (trähus) men också typiska skånska hus som är ett arv från dansktiden. Därför finns det också korsvirkeshus och gårdshus i tegel som vi är vana att se i skånska städer och på landsbygden. Utbudet av skandinaviska hus är såklart inte jättestort. Men vi har ändå lyckats hitta några från tyska tillverkare som Faller, Auhagen och Kibri och ett gäng begagnade hus från Heljan som är en dansk modelljärnvägstillverkare.

Villan med poolen

Här bor en familj som kostat på sig både pool och friggebod.

Poolen och friggeboden är från Faller. Jack har sparat sin veckopeng för att kunna köpa denna.

Jack hjälper till att montera byggsatsen.

Modellen av huset kommer från Auhagen, Iris har köpt den för sin veckopeng.

Allmogehusen

Modellhus från Faller – Schwedenhäuser ≈ Sverigehus, och visst är det mycket Sverige över just detta hus. På alla sätt faktiskt. Detta var det första hus som barnen fick testa på att bygga och det skedde under juldagarna 2021. Faktum är att detta var den första byggsats som införskaffades sedan tidigt 1990-tal då jag själv var barn.

Huset är placeras i början av Backeby, precis ovanför backen ner till järnvägsövergången.

I samma byggsats som den röda stugan ingår också gula villan.

Sverigehuset

Märkligt namn, men det är så dessa typ av hus kallas i Tyskland där denna byggsats från Kibri kommer ifrån.

Stadshusen

Inne i Branteberg finns ett gäng stadshus.

Modellerna är från min barndom och inhandlades under tidigt 1990-tal. De flesta av dessa hus kommer från modelltillverkaren Pola som inte finns längre, men de tillverkas fortfarande av Faller. Den gula villan är en modell från Heljan.

Före: barnen bygger ihop modellerna. Efter: modellerna har fått sin plats i anläggningen.

På en bakgata i Branteberg ligger dessa hus som inrymmer apotek och en Ica-handlare. Modellen kommer från Auhaugen och är i skala H0e, alltså något mindre än hus i skala H0. De behöver placera bakom större hus och högre upp för att inte upplevas som för små. Folkabussen som står parkerad framför affärerna köpa vi på Järnvägsmuseet i Ängelholm.

Måla om och ”vädra” husen

Många proffs nöjer sig inte med modellhusen så som de kommer ifrån fabriken, de målar om fasaden och ”vädrar” den. Med vädra menas att husen med hjälp av väldigt lite färg smutsas ner så att de får en mer verklighetstrogen touch. Det har jag inte försökt mig på än. Men jag testar på ett av husen att måla vit färg över tegelväggen. Den vita färgen fastnar i fogarna mellan tegelstenarna, jag stryker sedan över hela väggen med en trasa. Den vita stannar kvar i fogarna men försvinner från teglets yta. Fasaden känns nu mycket mer levande.

Det svåra med detta jobb var att göra det på ett redan monterat hus. Hade varit mycket lättare att höra det på en karta av delar, så som modellen kommer i förpackningen. Huset är ett skånskt/danskt gårdshus och har tillverkats av Heljan.

Ringmuren

Branteberg omges av en ringmur. Den är byggd i frigolit och täckt med pappark från Faller föreställande sten som ser verkliga ut. Det finns en gnutta relief i arket för att skapa känslan av djup. Pappersarken är den billiga varianten, vill man ha en mer verklighetstrogen mur finns det väggar att köpa i frigolit. Fördelarna med pappersarket är priset och att det är lätt att böja och forma efter frigoliten, nackdelen att det ibland kan uppstå visst overkligt blänk i dem. Synd att Faller tryckt motiven på blankt papper.

Tänk på att vända arken åt rätt håll så att inte skuggan faller uppåt för då känns det som att muren sitter upp och ner. Jag gjorde nämligen den missen på ett ställe.

För att inte muren bara skulle bestå av en lång plan yta fick det bli några utstickande partier som jag har sett på riktiga ringmurar, för att stötta upp själva konstruktionen antar jag.

Barnen hjälper till att pryda området runt muren med gräs och buskar. På flera ställen löper och murgröna upp längs väggen.

Muren öppnar sig på ett ställe med en port där bilarna kan köra in. Här är vi en bit upp i backen vilket gör att muren blir lägre. Uppe på muren är det grus och växer en del ohejdat gräs.